Het inmeten van een kozijn

Na de keuze en inkoop van een bepaald soort kozijn is de montage ervan de volgende stap. Je weet nog niet alles van de montage af en weet ook niet goed hoe je een kozijn moet inmeten. Over een kozijn inmeten kom je in deze tekst veel te weten. 

Kozijn inmeten begint bij de buitenwerkse maten

De belangrijkste eerste stap na het inkopen van een kozijn, voor jou, een ingehuurd persoon of bedrijf, begint bij de buitenwerkse maten. Dit houdt de maat tussen de muren in. Het inmeten van de buitenwerkse maten doe je in de hoogte en breedte op drie verschillende punten. Wanneer er een dorpel aanwezig is meet je niet tot aan de muren, maar tot aan de dorpel. 

Zonder stelkozijn kozijn inmeten

Als er geen stelkozijn gebruikt wordt vindt de montage van het kozijn direct op buitenmuur of spouwlat. In dit geval moet je opletten om er 10 millimeter speling af te halen voor de breedte en de hoogte. Net zoals met de buitenwerkse maten is er de uitzondering van de dorpel. Wanneer deze aanwezig is moet je met een speling van 20 millimeter rekening houden voor de hoogte. De afmetingen die hieruit komen is de binnenmaat van het kozijn, ook de inbouwmaat genoemd. 

Met gebruik van een stelkozijn een kozijn inmeten

In het geval dat er wel een stelkozijn wordt gebruikt heb je de binnenwerkse en buitenwerkse maten. De binnenwerkse maat is binnenmaat van het kozijn en de buitenwerkse maten moeten inclusief de aanslag. Daarnaast is het van belang om ook met het gebruik van een stelkozijn rekening te houden met speling. Tijdens het inmeten van een kozijn is de speling van groot belang. Dit komt doordat de speling het uitzetten van een kozijn opvangt. Daarbij kan er door de speling een comprimerende band worden gebruikt als afdichting. Wanneer de band zich uitzet is de afdichting water-  en winddicht. 

De laatste tips voor het inmeten van een kozijn

Nu is er al een hoop informatie beschreven. Daarom worden er alleen nog een enkele laatste tips gegeven voor het inmeten van een kozijn. Het is goed om tijdens het inmeten rekening te houden met een dorpel en met aanslag. Dit is van groot belang voor de speling die aanwezig moet zijn. Als jij iemand anders inschakelt voor de montage is het slim om deze persoon ook het inmeten te laten doen. Gebruik bij het inmeten altijd een rolmaat in plaats van een laser. Deze lasers kunnen soms onnauwkeurig zijn. Bekijk assortiment voor kunststof kozijnen en voor meer informatie over montage en inmeten.