Wat is shrink wrapping?

Shink wrapping, ook wel krimpfolie genoemd, is een doorzichtige folie dat gebruikt wordt om verschillen soorten materialen te verpakken en samen te voegen. Door de folie te verwarmen krimpt het strak om het verpakte materiaal heen. Hierdoor kunnen meerdere losse artikelen aangeboden worden in een multi-verpakking. Benieuwd wat de voordelen zijn van shrink wrapping? Lees dan verder!

De voordelen van shrink wrapping

Door shrink wrapping kunnen meerdere producten worden samengevoegd. Hierdoor heb je minder transportruimte en palletplaatsen nodig. Dit zorgt voor een lagere CO2 uitstoot en voor minder kosten. Het folie zorgt er ook voor dat palletlading beschermd wordt tegen weersinvloeden. Krimpfolie is ook waterdicht en dekt de lading in één stuk. Krimpfolie beschadigd of schuurt de bedekte producten ook niet. Als het juist is toegepast zal het niet bewegen. Dit gebeurt echter wel bij zware zeilen die weleens gebruikt worden bij het afdekken van een lading. 

Verschillende soorten krimpfolie

Het materiaal van shrink wrapping is erg aanpasbaar en multifunctioneel. Het heeft niet alleen een revolutie teweeggebracht voor de verpakkingsindustrie maar ook aan toepassingen voor veiligheid en beveiliging. Veel fabrikanten, verladers, overheden en banken gebruiken krimpfolie vanwege zijn vermogen om een luchtdichte barrière te creëren. Er zijn verschillende toepasbaarheden verkrijgbaar bij krimpfolie. Ze zijn in vele soorten diktes, sterktes en transparantie te krijgen. 

Het aanbrengen van krimpfolie

Shrink wrapping wordt vaak over of om het materiaal aangebracht door middel van automatische apparatuur. Het materiaal krimpt nadat het in een verwarmde tunnel of oven wordt gedaan. Voor grotere verpakkingen worden ook wel hittepistolen gebruikt. Het type materiaal wat het meest gebruikt wordt voor krimpfolie is polyolefine, polyethyleen, polyvinylchloride of polypropyleen. Deze zijn dan verkrijgbaar in verschillende soorten sterktes, maten, dikten en krimpratio’s. 

Krimpfolie op bouwplaatsen

Shrink wrapping vindt vooral veel plaats op bouwplaatsen. Het is normaal op een bouwplaats lastig om door te werken met slecht weer. Als er kappen gemonteerd worden boven op een steiger die ingepakt worden met krimpfolie zorgt ervoor dat er doorgewerkt kan worden zonder dat er last wordt ervaren van het slechte weer. Soms worden zelfs hele panden ingepakt met krimpfolie.