Vandaag de dag is de huizenmarkt zo oververhit dat steeds meer kopers besluiten om flink te overbieden. Het is inmiddels al heel normaal om standaard met €30.000 te overbieden. Dit is het schitterende resultaat van een toenemend woningtekort in Nederland. Momenteel komt ons land zelfs zo’n 331.000 woningen tekort om iedereen onderdak te bieden. Doordat er de afgelopen jaren zo weinig koopwoningen zijn gebouwd, zal het aantal mensen dat op zoek is naar een woning blijven toenemen. Om aan deze vraag te voldoen moeten er de komende jaren dan ook ontzettend veel huizen gebouwd worden. Toch heeft deze woninggekte een keerzijde. Steeds meer kopers kiezen ervoor om geen bouwkundige keuring te laten uitvoeren. Maar is dit wel verstandig? In deze blog gaan wij dat voor je uitzoeken.
Bouwtechnische keuring
Een bouwtechnische keuring, ook wel bouwkundige keuring, is niets anders dan een onafhankelijke visuele inspectie van een bestaande koopwoning. Dit bouwkundig rapport geeft je in hoofdlijnen inzicht in de bouwkundige staat van een woning. Is het dak aan vervanging toe? Of zit er asbest in het huis? Deze vragen worden allemaal behandeld dankzij een bouwtechnische keuring. Daarnaast is het verstandig om voor de aankoop te weten welke gebreken een woning allemaal heeft. Dit maakt het makkelijker om te overwegen hoeveel geld het gaat kosten om de woning terug te brengen in een goede staat. Deze kosten worden onderverdeeld in directe kosten, kosten op termijn en woningverbetering. Hiermee weet jij precies waar je de komende jaren financieel op moet rekenen.
Wanneer een bouwkundige keuring?
Steeds meer kopers ervaren gigantische stress door de oververhitte woningmarkt. Dit is niet zo gek aangezien makelaars tegenwoordig zo snel mogelijk de verkoop rond willen hebben. Hierdoor is er vaak geen of weinig tijd om na de bezichtiging nog een bouwkundige keuring te laten uitvoeren. Toch is het verstandig om je hier niets van aan te trekken. Zeker wanneer het een oude woning betreft is het belangrijk om meer zekerheid te hebben voordat je een bod uitbrengt. Door een bouwkundige keuring worden namelijk alle gebreken aan een woning zichtbaar. Mochten er bijvoorbeeld funderingsproblemen zijn dan kan jouw bouwkundige zelfs advies op maat geven over een nader specialistisch onderzoek. Dit voorkomt onder andere dat jij na aankoop van een woning voor vervelende verrassingen komt te staan. Hierdoor kan jouw spaargeld ook sneller gaan slinken dan dat jij in gedachten had. Dit is ontzettend zonde! Een bouwkundige keuring laat je dus het liefst direct na een bezichtiging uitvoeren. Dan is het nog mogelijk om jouw openingsbod hierop aan te passen.