Wat doe je dagelijks tijdens je baan als werkvoorbereider?

Bij sommige banen heb je na het horen van de naam gelijk een idee wat voor taken er uitgevoerd dienen te worden. Dat is bij een werkvoorbereider niet helemaal het geval, al zal na de uitleg veel duidelijk worden. Een werkvoorbereider houdt zich namelijk letterlijk bezig met alle voorbereidingen die gedaan moeten worden voordat een bepaald project kan worden gestart. Op deze pagina zullen we wat dieper ingaan om wat voor taken dit precies zijn. Misschien is het wel wat voor jou!

Welke opleiding is vaak een vereiste?

Wat natuurlijk ook wel handig is om te weten, is welke opleiding(en) vaak vereist is/zijn bij een vacature werkvoorbereider. Meestal wordt er gezocht in de richting van technische opleidingen, beginnend bij een technisch mbo diploma op niveau 4. Een stapje hoger wordt dan een hbo bachelor. Hierbij kun je denken aan civiele techniek, elektrotechniek, werktuigbouwkunde, technische bedrijfskunde of bouwkunde. Het komt niet vaak voor dat een universitaire opleiding wordt gevraagd voor een functie als werkvoorbereider. Een meer managende rol zou dan toepasselijker zijn.

Wat voor taken voer je uit?

En dan naar de hamvraag van dit artikel: welke taken voor je precies uit als je een werkvoorbereider bent. We zeiden al dat het gaat om het plannen en voorbereiden van (grootschalige) projecten. Dit zijn meestal technische projecten, dus bijvoorbeeld in de bouw of andere civiele techniek. Als werkvoorbereider win je zo veel mogelijk informatie in bij de specialisten. Hierbij kun je denken aan de Engineers, de productiemanagers en de mensen van de Research and Development afdeling.

Door de juiste informatie en data samen te leggen, zorg je er als werkvoorbereider voor dat de juiste materialen worden ingekocht, dat alle vergunningen op orde zijn, en dat de planning klopt. Als werkvoorbereider ga je vaak naar een van de volgende drie rollen.

Technisch tekenaar

Een technisch tekenaar is veel bezig met software die geschikt is voor technische projecten zoals productontwikkeling of het bouwen van huizen, fabrieken of machines. Als werkvoorbereider in de rol van tekenaar zorg je ervoor dat alle tekeningen kloppend zijn zodat er geen vertragingen komen als de realisatiefase daadwerkelijk is gestart.

Planner

De rol van planner behoeft niet zoveel uitleg, maar is natuurlijk wel van groot belang. Als de planning te strak is en niet gehaald kan worden, zal de klant niet tevreden zijn. Zeker bij complexe projecten waar meerdere aannemers en uitvoerders samenwerken, is een sluitende planning onmisbaar. Als werkvoorbereider moet je hier dus een goed oog voor hebben. Als iets in de soep loopt, moet je hierop kunnen anticiperen.

Calculator

De calculator rol van een werkvoorbereider is wat meer commercieel, en kijkt naar alle kosten. Hierbij moeten risicoanalyses worden gemaakt en moet de offerte natuurlijk ook goed verzorgd zijn. Het zijn allemaal dingen die niet vergeten mogen worden bij grote projecten, dus een werkvoorbereider heeft veel verantwoordelijkheid.

In combinatie met de technische vaardigheden die je hebt geleerd tijdens de opleiding, zijn soft skills ook onmisbaar als werkvoorbereider. Er moet gecommuniceerd worden tussen verschillende partijen om alles op elkaar te laten aansluiten. Is deze uitdagende baan iets voor jou?